Hoodies zijn er in verschillende stoffen, van kasjmier tot katoen; van kleding tot streetwear. Ze werden voor het eerst gemaakt in de jaren 1930 door Champion. Sindsdien hebben ze vele aanpassingen ondergaan: puur atletisch of voor de buitensporter, iets dat jonge wetsovertreders, vooral graffitikunstenaars, gebruikten om hun identiteit te verhullen, en onderdeel van de punk-, hiphop- en skatercultuur. Tegenwoordig zijn ze aanvaardbaar voor casual en zelfs stijlvolle outfits voor elke leeftijd. Het dragen van hoodies is perfect voor thuis loungen, casual boodschappen doen, sporten of een avondje uit. Het hangt echt af van de stof van de hoodie, de pasvorm en hoe je hem styled.

Hoodies hebben absoluut een belangrijke plaats in ieders garderobe. 

Wat onderscheidt een sweatshirt van een hoodie?

Als je de term sweatshirt ziet, denk je waarschijnlijk aan een pullover met ronde hals en ribboorden aan de manchetten en zoom, gemaakt van een tricotstof met een pluizige of geluste binnenkant. Dit is het originele sweatshirt. Als je een capuchon aan het kledingstuk toevoegt, en meestal een kangoeroezak, dan krijg je een hoodie. Zowel stijlen met rits als pullover zijn hoodies, net zoals hoodies een type sweatshirt zijn.

 

Pullover Hoodie in Katoen

Blue Industry Hoodies zijn gemaakt van katoen gemengd met 4% spandex om de nodige stretch te geven voor functie en comfort. Gelaagd met een overhemd of contrasterende Polo en je krijgt een complete outfit.

 

Het katoen is zwaar genoeg om wat warmte te bieden als extra laag, maar is ook licht genoeg voor gebruik het hele jaar door en als onderlaag. Deze sweats hebben geen pluizige binnenkant, maar een soepel en comfortabel dubbel tricot. Zoals altijd krijg je een pasvorm die speciaal voor jouw is ontworpen.  De mouwen zijn niet te lang, de tailleband hangt niet voorbij je heupen, de armsgaten hangen niet tot aan je elleboog, en je hebt niet het gevoel dat je een te grote stoffen doos draagt. 

De kap zelf heeft een klassiek ontwerp met een naad in het midden. Er is een koord waarmee je de capuchon kunt aantrekken als je in de regen of sneeuw terechtkomt en hem moet vastmaken om hem op zijn plaats te houden. 

 

 

De koorden zijn niet alleen om de verveling te verlichten - Emilio Estevez in The Breakfast Club

 

Pullover Hoodie

 

Onze Pullover Hoodie kan worden gedragen als buitenste laag (met een T-shirt eronder) of als binnenste laag onder vesten, spijkerjacks, bomberjacks, sportjassen of overjassen. Omdat ons katoen zo'n soepel middengewicht heeft, kan het worden aangekleed als business casual kleding. 

Een ander interessant kenmerk van de Pullover Hoodie is de hoofdopening, die hoger zit dan een normale sweatshirtopening. De twee zijkanten van de capuchon kruisen elkaar aan de voorkant om het geheel interessanter te maken. De capuchon zelf bestaat uit 2 stukken. Daardoor ligt de kap platter tegen uw rug en sluit hij dichter bij uw hoofd aan als hij wordt opgetrokken, zodat hij op zijn plaats blijft. Trekkoorden zijn niet nodig en het eindresultaat is veel netter en slanker. 

 

Een hoodie stylen

 

Om een hoodie aan te kleden, draag je een pullover onder een colbert jasje, of als je van een meer vormvaste look houdt, onder een getailleerde jas, overjas of leren jack. Combineer hem met een jeans, pantalon of kaki. Minimale leren sneakers of Chelsea boots verankeren de outfit. 

 

Het feit dat onze hoodies je goed passen betekent dat je er netjes uitziet, of je nu aan het werk bent of in je vrije tijd.

 

 

Vergeet niet dat er een verschil is tussen comfortabel door rekbare, zachte stof en slordig, rommelig of zwemmend in je kleding. Te grote kleding kan je niet alleen korter doen lijken, maar ook zwaarder. Dit is zeker een don't als je van plan bent je hoodies te dragen voor meer dan ontspannen thuis.

 

Geschiedenis van hoodies...een weerspiegeling van de tijd

 

Rocky bracht de hoodie uit de colleges en bij iedereen thuis

Zoals eerder vermeld, werden sweatshirts, en de stof waarvan ze meestal worden gemaakt, gepatenteerd door Champion in de jaren 1930. Door hun proces konden ze zwaardere materialen naaien die nodig waren voor de warmte. De capuchon werd toegevoegd om arbeiders in New York warm te houden en werd om dezelfde reden overgenomen door universiteitsatleten. Ze waren geschikt voor sport vanwege hun stretch, maar beschermden ook het hoofd tegen regen en kou. Champion leverde hun sweatshirts met capuchon ook aan het Amerikaanse en Engelse leger voor trainingsoefeningen.

De sweatshirts bereikten een groter publiek in de jaren 1960 toen universiteiten hun namen en logo's erop begonnen te drukken. Hun populariteit bereikte een wereldwijd publiek met studenten en alumni die trots hun affiliatie aankondigden. Hoodies waren nog steeds geen mainstream item dat integraal deel uitmaakte van ieders garderobe. Dat veranderde in de jaren 1970 in 2 verschillende paden.

Ten eerste werden hoodies overgenomen door de hip-hop cultuur. Vooral graffitikunstenaars droegen ze om hun gezicht te verbergen als ze gebouwen of de metro's van New York bekladden. Kleine criminelen droegen ze om dezelfde reden. Toen hiphopstijlen populairder werden, werd de hoodie ook populairder.

Met de release van Rocky in 1976 werd de hoodie een alledaags item. Rocky's grijze sweatshirt met capuchon werd iconisch. Dit bracht ook de cirkel rond naar de oorsprong van het sweatshirt: sportkleding en warmte voor de werkende man in NY.

De hoodies van de jaren 80 en 90 brachten een gevoel van rebellie, samen met praktisch nut, naar de skate- en punksubculturen. Ze waren niet alleen stijlvol, maar ook praktisch en warm, en brachten een gevoel van anonimiteit. Dit is ook het moment waarop fabrikanten begonnen te experimenteren met nieuwe stoffen en ontwerpen.

De jaren negentig verhieven de hoodie van straat- en sportkleding tot mode toen ontwerpers Ralph Lauren en Tommy Hilfiger hun versies opnamen in hun sportkledingcollecties voor een hippe, stedelijke vibe. Er waren nog steeds negatieve, criminele associaties en sommige bedrijven en winkelcentra verboden ze uit veiligheidsoverwegingen.

Hoewel raciale profilering en protesten nog steeds bestaan, zijn ze niet gebaseerd op het dragen van hoodies. Tegenwoordig zijn ze een vast onderdeel van ieders garderobe.

Laatste gedachten...